Лафчиева къща


Лафчиевата къща е уникален архитектурен комплекс, национален паметник на културата.

 

Тя е единствената в България запазена триетажна жилищна сграда в традиционен архитектурен стил от възрожденския период. Построена е около 1840 г. от дряновския строител Кольо Гайдаржията и е известна като "къщата без пироните". Това е факт, тъй като в цялостния строеж на внушителното триетажно здание не е използван нито един пирон или желязна скоба.

 

В действителност това са две къщи – близнаци, Лафчиевата и Перевата, които са свързани от гледна точка на фасадите в цялостна архитектурна композиция. Те са замислени и изпълнени като стени на една постройка. В приземието е мястото за стопанска дейност – дюкяни, складове, мазета. Всеки следващ етаж е издаден над долния с еркери и конзоли. Оригинално архитектурно решение е фасадата към двора. От тази страна къщата е двуетажна, каменна и варосана, с галерия и високи четириъгълни дървени колони, които поддържат стряхата.

 

Майсторът е обособил едно преходно многофункционално пространство към двора, за да разшири обема на затворения между високи оградни зидове терен и да го обедини с жилището. В Лафчиевата къща впечатлява не само перфектната зидария, традиционна за местните майстори и находчивите решения на плана, но и оригиналното решениеза дървен обков и в интериора. Вратите са засводени, таблени; стенните долапи са с изчистени линии и класически пропорции. Украсата е оскъдна – малка стилизирана розета на част от вратичките на долапите и т. н. "слънце" на тавана в гостната стая. Майсторът не се увлича по прекомерната пищност и разточителство на възрожденската резба. Той използва строгата форма, правата линия и естествените багри на различните видове дърво. Комбинира светло с тъмно, наковава върху гладкото огледало на тавана профилирани летвички, малки резбени мотивчета и зъборезбени корнизи. Интериорите са оформени с мебели и предмети на бита, местно производство и внос от Западна Европа. Показан е домашния занаят тъкачество и колекция тъкани и облекло, характерни за Дряновския край. Тук се намира и музейната експозиция "Градски бит от края на 19 и началото на 20 век". Приземният етаж е превърнат в малко фотографско студио (Ретро фотоателие), в което туристите могат да облекат традиционна дряновска премяна и да си направят ретро снимки за спомен.

 

За контакти:
5370, град Дряново, ул. Шипка 82
тел. 0676/7-20-97; 7-21-38
e-mail: ficheto@mail.com
www.muzeidryanovo.com

Видео Клипове

Галерия

Аудио Клипове

Информационни брошури